Historikk om vår alles 17.mai.

Maleren Christian Kroghs fremstilling av 17. mai-feiring 1893.
Historikk
En regner at 17. mai ble innstiftet som nasjonaldag i 1836, året da Stortinget feiret 17. mai-fest for første gang. Den aller første feiringen av dagen skjedde antakelig i Trondheim i 1815 med den dansk-trønderske Matthias Conrad Peterson som initiativtager.
Grunnloven ble også feiret i enkelte miljøer i Christiania ved tiårsjubileet i 1824. Kronprins Oscar, som var på besøk i byen da, mente imidlertid at feiring av dagen kunne tolkes som en provokasjon mot Sverige og kongefamilien.
Etter flere tilløp til markering hadde Kong Carl Johan i 1828 nedlagt uttrykkelig forbud mot å feire 17. mai. Men søndag 17. mai 1829 anløp tilfeldigvis dampskipet
«Constitutionen» Christiania.
Det utløste hurrarop for konstitusjonen, og en begeistret folkemengde samlet seg etterhvert på Stortorget. Myndighetene reagerte senere på kvelden mot dette spontane folkemøtet ved å la borgermesteren lese «opprørsloven». Da dette var virkningsløst, satte festningskommandanten, baron Ferdinand Wedel-Jarlsberg, en avdeling kavaleri inn for å spre folkemengden. De slo løs på folk med flatsiden av sablene. Dette utløste motstand, og torget ble ikke ryddet før også en avdeling infanterister ankom og brukte geværkolbene med stor brutalitet.
Henrik Wergeland var bare tilskuer til Torvslaget, men fikk sin studentuniform spjæret av et sabelrapp. Først da Carl Johan døde i 1844 og sønnen Oscar I overtok, kunne dagen feires fritt.
Og det er vi alle glade for 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments

 1. Så informativt! Innom for å ønske deg en herlig 17. mai helg:-)
  Klem Ingrid

 2. De der ja! Slikt trenger vi å friske opp vet du!! Ha en fin feiring

 3. Hei, God 17. mai til deg fra Siv

 4. @->- @->- @->-

  Innom med roser til deg,
  riktig god 17mai!

  Klem fra meg!