KUPPING AV BUDRUNDER

Hei dere. Tenk at Anine har gitt meg makten til å poste et eget innlegg her inne. Jeg har mye jeg kunne fortalt om min kjære kone, men det får vi spare til en annen gang. I dag vil jeg skrive litt om boligmarkedet og kupping av budrunder.

Nå er vi midt i høysesongen for boligsalg, og det med lavt utbud og høy aktivitet fra kjøpersiden. En slik skjevfordeling i markedet er med på å skape ubalanse og i noen tilfeller kreative løsninger. Det har vært en stadig økende tendens å kuppe visninger og budrunder, spesielt her på østlandet. Flere interessenter kontakter selger direkte i forkant av visning for å legge inn bud. Vi opplever telefoner fra fortvilte interessenter som har planlagt å gå på visning. De ser for seg å gi bud og kjøpe seg bolig, men så blir den snappet opp av noen andre før de i det hele tatt får muligheten til og overskriften på finn.no er endret til “visning avlyst”. Dette føles ergelig for de som ikke er like “frempå” og kanskje ikke har fått med seg at dette av og til skjer. Vi har sett tendenser til dette lenge, men like etter nyttår startet en helt klart økende trend. Man kan forstå selgere som ikke våger å avslå et bud langt over det de i utgangspunktet forventer. Realiteten er at det er stor sannsynlighet at man får minst samme pris etter gjennomført visning, kanskje til og med mer. Det som er viktig i slike situasjoner er å rådføre seg med megleren sin.

Helt trygt er det heller ikke

Slike forhandlinger ligger utenfor oss som eiendomsmegler sin kontroll siden lovverket ikke tillater eiendomsmegler å formidle bud med kortere akseptfrist enn kl. 12 dagen etter siste annonserte visning. Kupping av visning og budrunde har derfor både en juridisk risiko for uenigheter om hva som er avtalt mellom partene når mellommann ikke styrer prosessen, i tillegg som at det skapes en falsk markedspris siden markedet i sin helhet ikke har hatt mulighet til å by.

Christian Dreyer, leder av Eiendom Norge er klar i sin tale:
“- Vi vil advare både selgere og kjøpere fra å gå inn på slike avtaler, det er økt risiko i slike forhandlinger som ikke bidrar til trygghet i bolighandelen, sier administrerende direktør i Eiendom Norge Christian Vammervold Dreyer.”

Og vi kan lese Norges Eiendomsmeglerforbunds forbrukerrådgiver Carsten Pihl sine tanker rundt dette i et intervju med Nettavisen:

“– Dette er en uting som jeg som forbrukerrådgiver ikke liker, og heller ikke vil anbefale selgere å være med på. Jeg har fått noen telefoner til vår Forbrukerrådgivningstjeneste om folk som ikke har fått vært med i budrunder – og som til meg har sagt at de var villige til å betale det som ble budt, kanskje mer, sier Carsten Henrik Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund.”

Forbrukerrådet tok 15. mai et initiativ mot bransjen for å se på eventuelle tiltak som kan motvirke den uheldige tendensen. Så får vi se om de klarer å sy sammen noe fornuftig som ivaretar alles interesse.

2

Ønsker dere alle en strålende helg.

Hilsen Fredrik

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *