Barn, sosiale medier og konsekvenser

God søndag dere!

I dag skal det handle om sosiale medier og barn. Jeg vil tro det er fler med barn i barneskolen som opplever mas om å få tilgang til Snapchat, Instagram osv før de fyller 13 år. Og som foreldere er det veldig lett å gi etter, spesielt når man ikke har noe særlig kunnskap til hva konsekvensene kan være.

For mange kan dette kanskje virke provoserende siden jeg selv er aktiv i sosiale medier og viser frem familien min, men dette handler om hvordan et barn kan komme komme i kontakt med omverden på sitt eget sosiale medie. Hvordan det kan følge hvem som helst på alle kanaler. Og den “hvem som helst” kan legge ut MYE rart som barnet ikke bør se. Jeg tror det er viktig å følge de anbefalte aldersgrensene som er oppgitt.

For en stund siden kom jeg i prat med Mathis Fenne, en annen far på skolen, om barn og sosiale medier. Det viste seg at han satt med mye kunnskap på dette feltet og jeg spurte han om han ville skrive et innlegg som vi kunne sende ut til alle foreldre på skolen. Det var han positiv til og vi vil gjerne dele med dere også. God lesning!

sosiale medier barn

Vil du få gratis treningstights?

Hilsen Trine 15 år

Denne meldingen innledet en lang dialog med ei 11 år gammel jente. I virkeligheten var Trine en mann i 50 årene som forsøkte å komme i kontakt med et barn.

I sms-dialogen ble det lokket med både gratis klær og pengegaver, men heldigvis ble denne dialogen oppdaget av foreldrene og forholdet ble anmeldt til politiet for forsøk på Grooming. Selv om saken ikke er ferdig etterforsket, så viser det seg at mannen i 50-årene er kjent av politiet og har flere lignende saker på rullebladet. Denne historien er ikke unik.

Grooming betyr å “forberede seg”, og er prosessen hvor en voksen blir venner med og oppretter emosjonell kontakt med et barn, hvor det videre blir mulig for den voksne å ha seksuell omgang med barnet.

Så det store spørsmålet er hvordan denne personen fikk tak i telefonnummeret til jenta? Det er dessverre lettere enn det du tror, og kunnskap om dette finner du ved et raskt Google søk. Det finnes et utall sosiale medier i dag som brukes av barn, og det kreves ikke mye kunnskap å finne informasjonen man trenger.

Men er det egentlig så farlig om mitt barn får bruke sosiale media?
Instagram eller Snapchat? Eller Musical.ly eller live.ly?

I dag er det mer og mer vanlig at barn i barneskolen får smarttelefon og tidlig tilgang til sosiale medier. Allerede på 3-4 trinn er det mange barn som får lov til å bruke sosiale medier av foreldrene. Og selv om de fleste sosiale medier har en selvpålagt 13-års grense så er det for en forelder lett å gi etter fordi “alle andre” i klassen har det.

Mange foreldre jeg har snakket med mener at dette er uskyldig og ufarlig fordi barnet har en “privat” bruker, og det er kun vennene som har tilgang. Å endre en bruker fra lukket til “åpen” gjøres med et enkelt tastetrykk. Og en åpen bruker er faktisk åpen for ALLE. Jeg har selv erfaring fra ett tilfelle hvor en åpen bruker i løpet av kort tid fikk en kommentar fra en ukjent person. Meldingen var et kompliment og ganske smigrende. Hvem personen bak meldingen var, vites ikke. Men at vedkommende har sett på videoer av mitt barn, DET er helt åpenbart. Skal dette ansvaret ligge på barnet?

Deling

Deling er en av hovedfunksjonene i forretningsmodellen for sosiale media og gjør at appen blir mer populær. Delingsfunksjonen gjør at en uskyldig kommentar enkelt kan deles med hele skolen. En uskyldig dansevideo på musical.ly kan enkelt deles med alle på min venneliste og mine venners venner.

I appen live.ly kan man enkelt sette opp en live-stream hvor levende video deles i sanntid. Og alle vennene kan sende hjerter og likes og kommentere. Men også alle venners venner og venner kan også dele kommentarer, bilder og video til ALLE som deltar i chatten.

Ved en barneskole i Leeds januar i fjor, skjedde nettopp dette, og en video av en drøy seksuell art fra en ukjent person ble delt med et titalls-elever på barneskolen.

Sikkert å bruke?

Mange norske bedrifter, politiske partier og regjeringsmedlemmer benytter Dropbox for å lagre blant annet sensitiv informasjon. I fjor ble Dropbox hacket og 68 millioner brukerkontoer ble lekket. Og vi har nylig kunnet lese i media at dette også rammet norske brukere.

Facebook, Instagram og Snapchat er sikkert å bruke. Det er en påstand jeg hører fra andre foreldre, men hva om det samme skjer med private bilder og videoer av våre barn?

Vær en digital forelder

Som forelder opplever jeg et jevnlig press på forespørsler om både instagram, snapchat og andre sosiale media. I et svakt øyeblikk i fjor sommer sa jeg ja til Musical.ly. Det angrer jeg på. Samtidig har det gitt meg en sterk vekker på hva det betyr å være bruker på et sosialt medium og hvordan jeg som forelder skal følge med på bruken.

Min påstand er at selv om barn og unge får høy digital kompetanse, så betyr det ikke automatisk at de får høy kompetanse på bruk av sosiale medier.  Det samme gjelder foreldre.

Hvis ditt barn har et sosialt media, vær tilstede i ditt barns sosiale verden og utøv foreldrerollen slik du kan den best.
Og det er faktisk lov til å si nei.

Mathis Fenne

5 Comments

 1. Hvor er LIKE- og LOVE-knappene???!!!

  Støttes!

  1. villavonkrogh

   Del gjerne på facebook. Du ser del knappene over blogginnlegget. 🙂

 2. Helt enig!!!

 3. Hei! Er det mulig å få lov til å bruke denne teksten i opplysningsarbeid på skolen? det er noe av det beste og mest informative jeg har lest og tror mange foreldre virkelige trenger en vekker. Er leder på FAU på en barneskole i Akershus og dette er noe vi har på agendaen, hvordan vi best kan informere om alle farene med sosiale medier, og at vi ser at noen gir etter litt etter litt etter litt… Hadde vært helt gull om vi kunne brukt dette Mathis skriver.

  1. villavonkrogh

   Hei Helene. Dere må gjerne bruke teksten, vi vil at den skal nå ut til så mange som mulig. 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *